Καστοριά: Μια Μακεδονίτισσα αρχόντισσα!

Καστοριά: Μια Μακεδονίτισσα αρχόντισσα!

Όμορφη και λαμπερή, η Καστοριά ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος και τα σημαντικά βυζαντινά μνημεία της που κρατούν ζωντανή την αίγλη του παρελθόντος. Γνωρίστε την και ανακαλύψτε την αυθεντική γραφικότητα της παράδοσης…

 

Καθρέφτισμα στη Λίμνη

Τα Μακεδονίτικα αρχοντικά δίνουν τον τόνο στην πόλη 

Η Καστοριά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και από τις πιο αξιόλογες της Δυτικής Μακεδονίας.

Βρίσκεται μεταξύ δύο βουνών, του Βιτσίου και του Γράμμου. Συνορεύει βόρεια με το Νομό Φλώρινας, νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, νοτιοδυτικά με το Νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία. Η πόλη είναι χτισμένη στη χερσόνησο που δημιουργείται στη λίμνη Ορεστιάδας.

Πρόκειται για το στολίδι της πόλης, τον πολύτιμο θησαυρό της Καστοριάς. Μορφολογικά θεωρείται η ωραιότερη λίμνη της χώρας μας και έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους».

Κι αν η λίμνη χαρίζει λάμψη και ομορφιά στην πόλη, τα βυζαντινά μνημεία και τα αρχοντικά προσθέτουν τη μεγαλοπρέπειά τους και τη μετατρέπουν σε μια μοναδική καλλονή.

 

Επιλογές και προτάσεις για ανήσυχους…

Αγοράστε μια γούνα φτιαγμένη από τα χέρια των ανθρώπων που ξέρουν…

Αν ανήκετε στους αθλητικούς τύπους, σας προτείνουμε να κάνετε κωπηλασία ή ιστιοπλοΐα στη λίμνη της Καστοριάς.

Αν τις ημέρες της παραμονής σας στην περιοχή διοργανώνεται κάποιο πρωτάθλημα κωπηλασίας στη λίμνη, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά την προσπάθεια των καλύτερων αθλητών να διακριθούν στο συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Στους φίλους του βουνού προτείνουμε ορειβασία, σκι και περιπάτους στα βουνά Γράμμος και Βίτσι.

Για την περιήγησή σας στα χειμωνιάτικα τοπία της Καστοριάς αγοράστε μια γούνα φτιαγμένη από τα χέρια των ανθρώπων που ξέρουν καλά τη δουλειά τους.

Παρακολουθήστε την έκθεση γούνας που πραγματοποιείται στην περιοχή κάθε χρόνο τον Απρίλιο. Εξάλλου βρίσκεστε στον τόπο που θεωρείται το κέντρο της γούνας. Εκμεταλλευτείτε το!

 

H άγνωστη Ορεστιάδα…

Το στολίδι της Καστοριάς αποκαλύπτει τα μυστικά της ομορφιάς του και σας καλεί σε μια περιήγηση με φόντο την πόλη που αντικατοπτρίζεται στα νερά του.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου με το άκουσμα της πόλης ή του νομού Καστοριάς είναι η λίμνη της, η Ορεστιάδα, γνωστή περισσότερο με την ονομασία η Λίμνη της Καστοριάς.

Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες λίμνες των Βαλκανίων, η οποία αποτελεί από το 1974 «Μνημείο Έξοχου Φυσικού Κάλλους». Βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μ., έχει περίμετρο 31 χλμ, βάθος 8 μ., ενώ η συνολική της έκταση αγγίζει τα 28,6 χλμ.

Περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πίνδου, του Βέρνου, του Τρικαλαρίου και των βορείων παρυφών του Άσκιου και το σχήμα της θυμίζει πέταλο, που περιβάλλει μία στενή χερσόνησο, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η πόλη της Καστοριάς.

Ο υδροβιότοπος Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πανίδα της λίμνης. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα πτηνά, όπως ο πελαργός, ο νυχτοκόρακας, οι κορμοράνοι και η αλκυόνη, ενώ δεν είναι λίγα κι εκείνα τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός κι ο φιδαετός, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

 

Δραστηριότητες

Ο επισκέπτης της λίμνης, πέρα από τον περίπατο που μπορεί να απολαύσει στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, θαυμάζοντας τις ομορφιές, της λίμνης, μπορεί να ασχοληθεί και με το ψάρεμα.

Τα σημαντικότερα είδη ψαριών που προσφέρονται για αλιεία είναι οι κέφαλοι, τα τσιρόνια και τα χέλια. Το ψάρεμα επιτρέπεται όλο το χρόνο, ενώ στην πόλη υπάρχουν αρκετά καταστήματα αλιείας.

 

Δ. Ακριτών – Εισαγωγή         

To φυσικό μπαλκόνι του Γράμμου

Ο δήμος Ακριτών προσφέρει απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ιστορικά αξιοθέατα, ευνοεί ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά προπάντων διαθέτει τέτοια τουριστική υποδομή, που θα περάσετε καλά.

 

Φυσικές ομορφιές και βυζαντινά μνημεία

Ο Δήμος Ακριτών βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Καστοριάς, στις βόρειες παρυφές του ορεινού όγκου του Γράμμου.

Το υψόμετρό του είναι 950 – 1585 μ. Το δήμο συγκροτούν οι οικισμοί Διποταμία, που είναι και η έδρα του δήμου, Μεσόβραχο, Καλή Βρύση, Κορφούλα, Χιονάτο, Κομνημάδες και Πολυάνεμος, με συνολική έκταση 82.272 στρεμμάτων. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Το φυσικό περιβάλλον του δήμου επηρεάζεται από το πλούσιο οικοσύστημα του Γράμμου. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ορεινός, περιπατητικός, φυσιολατρικός, ευνοούνται ιδιαίτερα στην περιοχή.

Η Διποταμία αποτελεί φυσική είσοδο προς το Γράμμο και διαθέτει αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα.

Η Καλή Βρύση είναι χτισμένη στις κορυφές της Αλεβίτσας – Αμμούδας, από τις οποίες η θέα μέχρι και την λίμνη της Καστοριάς είναι πανοραμική.

Ο Πολυάνεμος είναι χτισμένος σε λόφο, ανάμεσα σε καστανιές. Αν σταθείτε στο ύψωμα της Φαλτσάτας, θα δείτε όλα τα χωριά της περιοχής. Ο σύλλογος “Ομάδες ορεινής διαβίωσης & επιβίωσης -Τρίτων” διοργανώνει φυσιολατρικές εκδρομές στο Γράμμο.

 

Tουριστική ανάπτυξη

Στην Διποταμία, την έδρα του δήμου λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Εκεί διατίθενται δωμάτια, άνετα και καθαρά, για μια ευχάριστη διαμονή. Σε όλα, όμως, τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, θα βρείτε δωμάτια, που διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πάντως, μπορούν να φιλοξενήσουν μικρό αριθμό τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο χωριό Χιονάτο λειτουργεί, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ακριτών, αγροτουριστικός ξενώνας δυναμικότητας 7 κλινών.

Όλα τα χωριά διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις. Στη Διποταμία, μπορείτε να διοργανώσετε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με την παρέα σας, στο γήπεδο που διαθέτει και χλοοτάπητα, ή να παίξετε μπάσκετ και βόλεϊ, στα αντίστοιχα γήπεδα.

 

Aγορές, φαγητό, διασκέδαση

Mια βόλτα στα μικρά, γραφικά δρομάκια της Διποταμίας, της Καλής Βρύσης και των άλλων χωριών της περιοχής, θα σας πείσει, ότι πρέπει να ελαφρύνει το πορτοφόλι σας και να γεμίσει η αγκαλιά σας με ψώνια.

Από τα μικρά μαγαζάκια, που θα βρείτε μπροστά σας, αγοράστε τοπικό τυρί, γιανούτσια, και κουιμά. Στις παραδοσιακές ταβέρνες, που έχουν οι περισσότερες καταπληκτική θέα, δοκιμάστε λαχούμι, σουβλάκι και τηγανιά.

Αν θέλετε να απολαύσετε το καφεδάκι σας, κάτω από την σκιά ενός δέντρου ή στο ζεστό περιβάλλον ενός ήσυχου καφέ, είναι πολύ εύκολο. Μπορείτε να το κάνετε σε όλα τα χωριά του δήμου Ακριτών. Στη Διποταμία, τα ήσυχα καφέ, όταν τα φώτα του χωριού σβήσουν, μετατρέπονται σε bar με δυνατή, χορευτική μουσική.

 

Με μια ματιά Πως να πάτε

Η έδρα του δήμου, η Διποταμία, απέχει από την Καστοριά 33 χλμ. Με το αυτοκίνητό σας ή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Καστοριά.

Το οδικό δίκτυο από την Καστοριά ως την Διποταμία είναι σε καλή κατάσταση.

 

Δ. Αλιάκμωνα – Εισαγωγή    

Το κάλλος του φυσικού…

O δήμος Αλιάκμονα έχει βάσιμο στόχο την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού, εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του τοπίου του…

 

Μεσοποταμιά, Οινόη, Καλοχώρι…

Μια σπάνια φυσική ομορφιά συναντά κανείς, επισκεπτόμενος το δήμο Αλιάκμονα.

Στην ουσία πρόκειται για τα δημοτικά διαμερίσματα Μεσοποταμίας, Οινόης, Καλοχωρίου, Αγίας Κυριακής, Πτερίων.

Ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε καταπράσινα δάση από πλούσια χλωρίδα, όπου ο περιηγητής μπορεί για πρώτη φορά, εντελώς ανυποψίαστος, ν’ αντικρύσει σπάνια είδη πανίδας, που έχουν κάνει σπίτι τους τους αιωνόβιους, συχνά, κορμούς των πυκνοφυτεμένων δένδρων.

Το δημοτικό διαμέρισμα Μεσοποταμίας περιλαμβάνει δύο οικισμούς, της Μεσοποταμίας και της Κολοκυνθούς. Κάπου 285 στρέμματα στην πρώτη και 80 στην δεύτερη είναι σκεπασμένα με δύο συγκροτήματα δρυμών, που πραγματικά αξίζουν προστασίας και προβολής, για έναν απλούστατο λόγο: γιατί αναδεικνύουν την ίδια την περιοχή!

Τα δάση αυτά, που σήμερα θεωρούνται χώροι αναψυχής, δεν παρουσιάζουν με κανένα τρόπο την εικόνα που θα τους άξιζε: ελλιπής οργάνωση και ακατάλληλες υποδομές.

Στα πλάνα μιας γενικότερης προσπάθειας για αξιοποίηση των δασών συμπεριλαμβάνονται σχέδια για περίφραξη και περιφρούρηση των χώρων, ειδικές σημάνσεις, σύνδεση των δύο δασών με μονοπάτι, προστασία της κοίτης και των όχθων του ποταμού, πέτρινες γέφυρες και πολιτιστικοί χώροι.

Το δημοτικό διαμέρισμα Οινόης περιλαμβάνει τον οικισμό Οινόης. Δεσπόζουσα θέση στην περιοχή καταλαμβάνει ο ορεινός όγκος Φαλτσότας. Μακρόπνοα σχέδια αποβλέπουν στην προστασία αυτού του γεώτοπου.

Ο τόπος αποτελείται από μια μεγάλη πλαγιά με απολιθωμένα κελύφη και όστρακα από μαλάκια.

Πιθανόν, στο σημείο αυτό, να επιβιώνουν και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, που ακόμη δεν έχει εντοπισθεί η ύπαρξή τους και δεν έχει αναγνωριστεί το είδος τους. Η πλαγιά κρύβει στην αγκαλιά της πολλές μικρές σπηλιές και βραχώδεις σχηματισμούς, που αφήνουν εκστατικό τον επισκέπτη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το άλσος της Οινόης. Εκτός από τη γοητεία του απέραντου πράσινου, η περιοχή περιστοιχίζεται από πολλούς μικρούς και όμορφους καταρράκτες.

 

Δ. Βιτσίου – Εισαγωγή          

Όνειρα στον πάγο

Εκεί που το χιονισμένο τοπίο γεμίζει τη ματιά και το κατάλευκο σκηνικό ενώνεται με το γαλάζιο τ’ ουρανού, συναντάμε το όμορφο βουνό του Βιτσίου.

 

Βίτσι: Γνωριμία με τη φύση

Το ορεινό σύμπλεγμα του Βιτσίου αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τον επισκέπτη του Νομού Καστοριάς.

Τα πυκνά δάση οξιάς και η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του δημιουργούν τοπία θεαματικής ομορφιάς που αιχμαλωτίζουν τη ματιά.

Η περιοχή έχει μείνει ανεπηρέαστη από την ανθρώπινη δραστηριότητα και διατηρεί την ιδιαίτερη ομορφιά της άγριας φύσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα. Χάρη στην εξαίρετη γεωμορφολογία της η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους και περιηγήσεις κοντά στην πανέμορφη και μυστηριώδη φύση.

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου

Σε μια μαγευτική τοποθεσία στο όρος Βίτσι λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο του Νομού Καστοριάς.

Απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται στα βόρεια του χωριού Πολυκέρασος, στο δρόμο που οδηγεί από την Καστοριά στη Φλώρινα.

Το σκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά αθλήματα. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην Καστοριά θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αγαπημένο του άθλημα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.875 μέτρων.

Ο δρόμος προς αυτό είναι ασφαλτοστρωμένος, ασφαλής και εκχιονίζεται. Υπάρχουν πίστες για αρχάριους και για έμπειρους σκιέρ.

Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού λειτουργεί καφετέρια, bar και εστιατόριο. Ακόμη κι αν δεν δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο σκι, απολαύστε τον καφέ ή το γεύμα σας με θέα το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο.

Add a Comment

Your email address will not be published.