Συχνές ερωτήσεις γύρω από την υγραεριοκίνηση

Συχνές ερωτήσεις γύρω από την υγραεριοκίνηση

Που μπορεί να μπει το ρεζερβουάρ υγραερίου;

Το ρεζερβουάρ υγραερίου μπορεί να μπει με διάφορους τρόπους στο αυτοκίνητο σας, ανάλογα με το είδος (σχήμα) του ρεζερβουάρ και το είδος του αυτοκινήτου.

Είδη ρεζερβουάρ υγραερίου

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι ρεζερβουάρ υγραερίου, με βάση το σχήμα τους: τα κυλινδρικά και τα στρογγυλά τύπου ρεζέρβας.

Δεν υπάρχουν τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα ρεζερβουάρ υγραερίου, παρόλο που αυτό θα βόλευε στην τοποθέτηση τους στα αυτοκίνητα. Ο λόγος είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν την εσωτερική πίεση που ασκεί το υγραέριο, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα θερμοσίφωνο.

Οταν η πίεση μέσα σε ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο δοχείο αυξάνει, αυτό παραμορφώνεται και αρχίζει να μοιάζει με μπαλόνι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αν αυξηθεί πολύ η εσωτερική πίεση, το δοχείο δεν θα αντέξει και στο τέλος θα σπάσει. Στα ρεζερβουάρ υγραερίου κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, μια και προέχει η ασφάλεια στην υγραεριοκίνηση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Θέσεις τοποθέτησης ρεζερβουάρ

Στρογγυλό ρεζερβουάρ στη θέση της ρεζέρβας

Το στρογγυλό ρεζερβουάρ στη θέση της ρεζέρβας είναι σχεδόν ο κανόνας στα αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση.

Τα ρεζερβουάρ υγραερίου τύπου ρεζέρβας λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου, ώστε να μπορούν να πάρουν τη θέση της εύκολα και χωρίς να μικρύνει ο χώρος αποσκευών.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι καταργείται τελείως η ρεζέρβα του αυτοκινήτου. Αυτό μπορεί να κάνει τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου διστακτικό απέναντι στην υγραεριοκίνηση, αλλά λύσεις υπάρχουν: ο αφρός επιδιόρθωσης ελαστικών και τα ελαστικά τύπου run-flat. Για την ασφάλεια του αυτοκινήτου, αυτή η θέση είναι η καλύτερη δυνατή!

Κυλινδρικό ρεζερβουάρ στο χώρο αποσκευών.

Τα κυλινδρικά ρεζερβουάρ υγραερίου παράγονται σε πολλές διαστάσεις και η χωρητικότητα τους μπορεί να είναι μικρή (25 λίτρα) ή πολύ μεγάλη (200 λίτρα).

Δυστυχώς καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο και σε μικρότερα αυτοκίνητα ο χώρος αποσκευών θα χωράει ελάχιστα πράγματα μετά την τοποθέτηση ενός κυλινδρικού ρεζερβουάρ υγραερίου.

Ρεζερβουάρ κάτω από το αυτοκίνητο

Σε τετρακίνητα αυτοκίνητα με απόσταση από το έδαφος πάνω από 25 εκατοστά, μπορεί να μπει το ρεζερβουάρ υγραερίου κάτω από το αυτοκίνητο.

Το πλεονέκτημα είναι πώς ούτε η ρεζέρβα αφαιρείται, ούτε ο χώρος αποσκευών μειώνεται. Δυστυχώς τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν έχουν την απαιτούμενη απόσταση από το έδαφος για το είδος αυτό της τοποθέτησης.

Αντάπτορες υγραερίου LPG

Αν ταξιδέψετε σε άλλη χώρα στην Ευρώπη, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα αντάπτορα υγραερίου LPG.

Είναι πιθανό να βρείτε αντάπτορες στα πρατήρια καυσίμων με υγραέριο στο εξωτερικό, αλλά το καλύτερο είναι να έχετε τον δικό σας για να αποφύγετε τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό με υγραέριο.Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ο ίδιος αντάπτορας υγραερίου (Cup type) με την Αυστρία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σουηδία.

Στο Βέλγιο, Γερμανία και Ιρλανδία χρησιμοποιείται αντάπτορας τύπου ACME

αντάπτορας για αγγλια ολλανδια

Στην Ολλανδία και Αγγλία χρησιμοποιείται αντάπτορας τύπου Bayonet

Στην Ελβετία χρησιμοποιείται τόσο το ίδιο στόμιο με την Ελλάδα, όσο και ο αντάπτορας τύπου ACME.

Αν και ο αντάπτορας κάθε τύπου διαφέρει ελαφρά, ουσιαστικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τη χρήση τους κατά τον ανεφοδιασμό με υγραέριο:

  • Εφαρμόστε τον αντάπτορα προσεκτικά
    Να τον εφαρμόζετε στο αυτοκίνητο, όχι στην αντλία υγραερίου
    Βεβαιωθείτε ότι είναι 100% σταθερός, πριν γεμίσετε με υγραέριο το ρεζερβουάρ σας

Η υγραεριοκίνηση προκαλεί φθορά στον κινητήρα;

Η αλήθεια είναι ότι το υγραέριο LPG που χρησιμοποιείται στην υγραεριοκίνηση, όχι μόνο δεν θα βλάψει τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας και τις βαλβίδες του, αλλά ενδέχεται μάλιστα να αυξήσει και το χρόνο ζωής τους.

Το υγραέριο στο αυτοκίνητο καίγεται καλύτερα από τη βενζίνη και οι φθορές στον κινητήρα και στον καταλύτη είναι μικρότερες.
Επειδή δεν παραμένουν υπολείμματα καύσης στον κινητήρα, οι ανάγκες για σέρβις είναι λιγότερες.
Η βενζίνη διαλύεται στο λάδι του κινητήρα, ενώ το υγραέριο όχι. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των λαδιών, άρα προσθετη οικονομία από την υγραεριοκίνηση.
Στα περισσότερα αυτοκίνητα, το υγραέριο δεν προκαλεί φθορά στις βαλβίδες, αλλά υπάρχουν κάποια που χρειάζονται επιπλέον λιπαντικό.
Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμίσουμε ότι η καλή λειτουργία του κινητήρα εξαρτάται και από την προσοχή του οδηγού και τη σωστή συντήρηση του.

Ετσι ένα σέρβις και αλλαγή του πολύ φτηνού φίλτρου υγραερίου μια φορά το χρόνο ή κάθε 25.000 χιλιόμετρα, θα σας γλιτώσουν από πιθανές ακριβές ζημιές.

Υπάρχει διαφορά στην οδήγηση αυτοκινήτου με υγραεριοκίνηση;

Πιθανόν θα αναρωτιέστε αν υπάρχει διαφορά στην οδήγηση αυτοκινήτου με υγραεριοκίνηση σε σχέση με αυτοκίνητα που κινούνται μόνο με βενζίνη.

Διαφορά στο χειρισμό του αυτοκινήτου με υγραεριοκίνηση

Αν μπείτε σε ένα αυτοκίνητο με υγραέριο και το οδηγήσετε για πρώτη φορά, δεν θα νιώσετε καμιά διαφορά σε σχέση με ένα «κανονικό» αυτοκίνητο.

Τα αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση ξεκινούν πάντα με βενζίνη, επειδή η θερμοκρασία στον κινητήρα είναι πολύ χαμηλή.

Αφού οδηγήσετε για λίγο, ένα – δύο χιλιόμετρα περίπου, η θερμοκρασία του κινητήρα φτάνει τους 45 βαθμούς και το αυτοκίνητο αλλάζει σε υγραέριο αυτόματα. Το μοναδικό σημάδι αλλαγής είναι τα φωτάκια στον πίνακα ελέγχου του αυτοκινήτου που θα δηλώσουν τη μετάβαση σε υγραεριοκίνηση.

Αν ξεμείνετε από υγραέριο, το αυτοκίνητο θα επιστρέψει αυτόματα στη χρήση βενζίνης, και πάλι δεν θα το καταλάβετε, αλλά θα ακούσετε μόνο το σύντομο ήχο της εναλλαγής που θα κάνει το σύστημα σας.

Καθώς κάθε ξεκίνημα του αυτοκινήτου γίνεται αποκλειστικά με βενζίνη, θα πρέπει να έχετε πάντα λίγη βενζίνη στο ρεζερβουάρ σας.

Μπορείτε να επιλέξετε τη χειροκίνητη αλλαγή σε βενζινοκίνηση αντί για υγραεριοκίνηση με το απλό πάτημα ενός κουμπιού στον πίνακα ελέγχου σας.

Διαφορά στις επιδόσεις του αυτοκινήτου

Αναφέρεται ότι τα μικρά οχήματα λίγων κυβικών – κάτω από 1400cc – θα παρουσιάσουν μια σχετική μείωση της δύναμης στις υψηλές στροφές, ενώ στα περισσότερα αυτοκίνητα με περισσότερα απο 1400 κυβικά δεν θα υπάρξει αλλαγή στις επιδόσεις τους.

Σε κάθε άλλο τομέα, το αυτοκίνητο οδηγείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα οδηγείτο και με βενζίνη και οι οδηγοί αυτοκινήτων με υγραεριοκίνηση θα επηρεαστούν από ελάχιστα έως καθόλου στις καθημερινές τους μετακινήσεις, ειδικά μέσα στην πόλη.

Διαφορά στην οικονομία

Βέβαια, εκεί που θα νιώσετε τη μεγάλη διαφορά είναι όταν θα σταματήσετε σε ένα πρατήριο για να γεμίσετε με υγραέριο, αφού η διαφορά στην τιμή του υγραερίου είναι πολύ μεγάλη.

Διαφορά στην άνεση

Η άνεση που προσφέρει ένα αυτοκίνητο δεν θα αλλάξει με την υγραεριοκίνηση. Το υγραέριο δεν μυρίζει μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός αν υπάρχει διαρροή που είναι πολύ σπάνιο και δείχνει μηχανικό πρόβλημα.

Θα μυρίζει το αυτοκίνητο μου υγραέριο;

Σήμερα τα αυτοκίνητα με υγραέριο δεν μυρίζουν καθόλου.

Το υγραέριο είναι ένα καύσιμο που καίγεται πολύ καλύτερα από την βενζίνη και αφήνει λιγότερα υπολείμματα στον κινητήρα, άρα δεν υπάρχει θέμα δυσάρεστης μυρωδιάς.

Αυτό συνέβαινε παλιότερα, αλλά σήμερα τα μοντέρνα συστήματα υγραεριοκίνησης είναι απαλλαγμένα από το πρόβλημα της μυρωδιάς του υγραερίου.

Αν όμως κάποια στιγμή, διαπιστώσετε ότι μυρίζει υγραέριο μέσα ή κοντά στο αυτοκίνητο σας, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο συνεργείο για να γίνει έλεγχος για πιθανή διαρροή υγραερίου.

Add a Comment

Your email address will not be published.